Riziko obezity či nadváhy

10.05.2011 15:47

Riziko obezity či nadváhy nesignalizuje iba vysoký index telesnej hmotnosti,  ale aj množstvo tzv. viscerálneho tuku/brušného/ v organizme. Viscerálny, teda orgánový tuk nie je na rozdiel od podkožného viditeľný na pohľad. Ukladá sa totiž vo vnútri brušnej dutiny na životne dôležitých orgánoch, ako sú pečeň alebo srdce. Telu poskytuje krátkodobý prísun energie, dokáže ho jednoducho rozložiť a využiť.


Naopak, podkožný tuk je ten, ktorý je na pohľad vidieť, a to v podobe faldov. Telo si podkožný tuk ukladá na dlhodobé využitie, napríklad počas tehotenstva alebo pri dlhodobom nedostatku potravy. Určitá miera viscerálneho tuku je zdravá, pretože telu poskytuje rýchlo dostupný prísun energie. 


Problém však nastane, ak je ho väčšie množstvo, ako telo potrebuje. "Posledné roky výskumu ukázali, že viscerálny tuk sa správa ako samostatný orgán a produkuje obrovské množstvo látok.


Dodnes ich bolo izolovaných viac ako sto, ktoré majú veľké nežiaduce účinky pre organizmus, dalo by sa povedať až toxické. Preto je dôležité likvidovať tento viscerálny tuk.

Koľko viscerálneho tuku v tele človek má, napovie jednoduché meranie pásu. Merať ho možno pomocou bežného krajčírskeho metra, avšak na správnom mieste - v polovici medzi spodným okrajom dolného rebra a horným okrajom panvovej kosti - teda na páse. Kritickou hranicou pre obvod pása je u žien 80 cm - 88 cm a u mužov 94 cm - 102 cm


Pri vyšších hraniciach by už mala nastať zmena životného štýlu a redukcia nadváhy. Z hľadiska zdravotných rizík je dôležité určiť, kde je tuk v tele uložený. Rozlišujeme dva typy obezity. Prvý typ - hruškovitý  - je typický tým, že tuk sa ukladá prevažne na sedacích svaloch a stehnách a vyskytuje sa väčšinou u žien. Naopak, mužom sa hromadí tuk najmä v oblasti hrudníka a brucha - ide o jablku podobný typ obezity.


"Tento je nebezpečnejší, pretože sa tuk nachádza v okolí životne dôležitých orgánov."


Množstvo tuku ovplyvňujú mnohé faktory ako napríklad nesprávne zloženie jedálneho lístka, nedostatok pohybu, vek, pohlavie, menopauza.To však neznamená, že jeho hladinu nie je možné upraviť. Už malý úbytok na hmotnosti môže viesť k zníženiu množstva orgánového tuku v tele.

https://www.rembraconetworking.com/?ID=13120