Káva znižuje riziko srdcového infarktu až o 25%

20.04.2011 22:38

Kofeín upokojuje zápalové procesy a zvyšuje inzulínovú citlivosť, a pravidelné ale primerané pitie kávy, znižuje riziko cukrovky a vzniku karcinomov, toto tvrdia odborníci.
Ranná dávka kofeínu nielenže Vás prebudí, ale si môžete zachrániť aj život, odhalila to 10-ročná švédska štúdia do ktorej bolo zahrnutých 35 000 žien vo veku od 49.  83. roku. Ženy, ktoré nepijú kávu,  viac náchylné na ochorenia srdca a infarkt, na rozdiel od tých, ktoré pravidelne pijú aspoň jednu šálku tohto nápoja denne.
Ženy, ktorí pili viac ako jednu šálka kávy denne, mali 22  25% nižšie riziko srdcového infarktu. Odborníci sa domnievajú, že kofeín  pozitívny vplyv na telo,  upokojujúci efekt na zápalové procesy a zlepšuje citlivosť na inzulín. Káva obsahuje antioxidanty, ktoré sú známe pre ich prospešnosť zdraviu, a predpokladá sa, že pitie kávy znižuje riziko vzniku cukrovky a ochorení pečene.
- „Káva je rozšírený nápoj, pije ju veľké množstvo ľudí na celom svete, a tento objav môže mať zásadný vplyv na ľudské zdravie“ - povedala, hovorkyňa výskumného teamu Karolin Institute v Štokholme, Dr. Suzanne Larson.
Predchádzajúci výskumdokázal, že pitie kávy znižuje riziko vzniku rakoviny pankreasu, čriev, mozgu a krku. Vysoké dávky kofeínu dokonca uľahčujú maratónskym bežcom schopnosť bežať na dlhé vzdialenosti.

 

Spracovane podla internetoveho fora https://www.kuhinjica.rs